ZEILCURSUSSEN BIJ WSVW

Onze vereniging beschikt over meerdere zeilboten, diverse Optimisten en een Splash. De Optimist is een eenpersoons-jeugd-zwaardboot en is een geweldige zeilboot om de basis van het zeilen te leren. Bijna elke professionele zeiler heeft zijn basis voor het zeilen in de Optimist gelegd. De boot is makkelijk te varen en onzinkbaar door zijn ingebouwde luchtkasten. 
De optimist is ook een officiële wedstrijdklasse, dus nadat je de basis over het varen, trimmen en de regels op het water hebt geleerd, kun je je verdiepen in het wedstrijdzeilen. 
Als je voldoende vaardigheid hebt opgebouwd mag je, als lid van de watersportvereniging, buiten de lessen om gebruikmaken van onze zeilboten.

De Splash is een snelle en sportieve boot voor mensen vanaf ongeveer 12 jaar en is voor de gevorderde en/of volwassen zeiler. Ook de Splash is een wedstrijdklasse boot. Ook hierin kun je les krijgen.

Wil je een zeilles of zeilcursus boeken, vul dit formulier in of stuur een mail naar info@watersportwoerden.nl  met vermelding van naam/leeftijd/ervaring.

OPZET VAN DE ZEILLESSEN

Wij organiseren zeillessen voor kinderen vanaf 8 jaar die in het bezit zijn van zwemdiploma A en B.

De lessen worden gegeven volgens de richtlijnen van het CWO (stichting Commissie Watersport Opleidingen), een overkoepelend orgaan gevormd door KNWV, Hiswa, Recron en ANWB.

Het CWO-systeem kent drie diploma’s voor het jeugdzeilen. CWO Diploma I geeft aan dat je alle basisvaardigheden hebt geleerd. Diploma II betekent dat je onder gunstige omstandigheden (niet te druk vaarwater, tot en met windkracht 4) zelfstandig kunt varen. Diploma III wil zeggen dat je tot en met windkracht 6 bft kunt zorgen voor een veilige vaart van de Optimist. Wij beperken ons (voorlopig) tot het opleiden van het niveau I en II.

De Watersportvereniging Woerden heeft een samenwerkingsverband met de Zeilschool Aalsmeer om het diploma af te tekenen. De opleiding vindt plaats op onze eigen  Cattenbroekerplas in Woerden. Als je niveau aan het einde van de cursus voldoet aan de gestelde eisen, kun je een examenweekend bij de zeilschool in Aalsmeer volgen, waar je het officiële CWO-diploma kunt krijgen.

Aan het eind van de zeillessen ontvang je van ons een altijd een vorderingenstaat waarop staat aangegeven aan welke competenties in de cursus is voldaan, zodat bij een vervolgcursus duidelijk is aan welke onderdelen van het zeilen nog gewerkt moet worden.

CURSUSSEN

Watersportvereniging Woerden biedt verschillende activiteiten aan waarbij veiligheid en plezier voorop staan. Wij zorgen voor al het materiaal. Je hoeft alleen je zwembroek, je beste humeur en een handdoek mee te nemen. Ouders/begeleiders kunnen vanaf de wal goed zien welke vorderingen je maakt.

Op verschillende data worden lessen gegeven. Je koopt een strippenkaart van 4 lessen en kunt zelf bepalen op welke zeilles dag je deze inzet. Tijdens deze les, waar maximaal 6 kinderen aan deelnemen, maak je op een gecontroleerde manier kennis met de boten en het zeilen.

Voor diegenen die nog niet kunnen zeilen leer je stap voor stap om vrij over de plas zeilen. Afhankelijk van je vaardigheid zit je tijdens deze cursus alleen in een Optimist, begeleid door een instructeur in een volgboot. Theorie en behendigheid-spelletjes om met de boot te leren omgaan worden afgewisseld. In- en uitstappen, peddelen, sturen, eruit vallen en er weer in klimmen enz. Op de wal of in de volgboot leggen we je de theorie, bootonderdelen, knopen, etc. uit. De instructeurs stemmen de les af op het niveau van de deelnemers. Voor het boeken van de eerste lessen hoef je geen lid te zijn van de vereniging. Boek je voor de tweede keer een strippenkaart dan vragen wij je lid te worden van de vereniging.

Duur: 4 x 3 uur
Kosten: € 160-
Aanmelden voor de les doe je via info@watersportwoerden.nl


privé-les in de Splash: € 55,= p.p.; met 2 personen les in de Splash is € 40,= p.p.

Tijden: 's middags van 13:00 tot 16:00 uur.

Strippenkaart WSVW
Cursus Zeilen CWO II

Zomerzeilweken

De zomerzeilweek is er voor iedereen met of zonder zeilervaring. Tijdens de zomer zeilcursus ben je kapitein in je eigen Optimist, begeleid door instructeurs in een volgboot. Het dagprogramma is afhankelijk van de weersomstandigheden. Het programma omvat 5 dagen zeilles en watersport activiteiten. Je kunt aan het einde van de week volledig zelfstandig een Optimist varen. Iedere ochtend starten we om 9:30 uur en eindigt de dag om 16.30 uur, behalve op donderdag. Op donderdag verzorgen we een vermakelijk avondprogramma inclusief avondeten! Want naast de zeillessen willen we namelijk ook veel verenigingsplezier bieden. De instructeurs zullen gedurende de 5 dagen er voor zorgen dat er voldoende ontspanning is tussen de zeil- en instructiemomenten door. De dagen worden afgewisseld met theorie, tochtjes en behendigheidsspelletjes om met de boot te leren omgaan. In en uitstappen, peddelen, sturen, vastmaken aan de steiger, eruit vallen en er weer inklimmen enz. Natuurlijk rekenen we ook op mooi zomerweer zodat er genoeg gezwommen kan worden. Onze instructeurs zorgen voor plezier, maar leren je ook veilig zeilen. Op de laatste dag van de cursus wordt een vorderingsstaat afgetekend die je kunt gebruiken om ooit een officieel zeilcertificaat (CWO) te gaan halen of bij de vereniging te laten zien dat je zelfstandig een boot mee mag nemen om te zeilen. Op vrijdag sluiten we af met een diploma-uitreiking waarbij alle ouders van harte welkom zijn.

Duur: 5 dagen van 9:30 tot 16:30 uur
Kosten: € 425,-
Voorwaarde voor deelname aan de week: Je hoeft nog nooit gezeild te hebben maar je bent minimaal 8 jaar oud en hebt je zwemdiploma B. Je moet namelijk heel goed kunnen zwemmen.

De aangegeven kosten zijn voor het gehele programma en je bent gelijk lid van de Watersportvereniging Woerden. Dus ook na de cursussen kun je gewoon komen zeilen zonder extra kosten! Het avondeten op donderdag is inbegrepen in de kosten van de week. Wij zorgen voor alle benodigde kleding en materiaal, neem wel zelf een handdoek en je zwemkleding mee. De lunch is in principe niet inbegrepen, maar soms maken we wel zelf wat lekkers op de vereniging tijdens de week. Zorg zelf voor voldoende te drinken gedurende de dag.

Mocht door omstandigheden de week niet door kunnen gaan, wordt het lesgeld volledig teruggestort. Bij minder dan 4 deelnemers gaat de zomerzeilweek niet door.

zeilweek

ZEILWEDSTRIJDEN

Naast de zeillessen, organiseren we ook het WK (Woerdense Kampioenschappen) zeilen. Ons doel is om de Woerdense jeugd plezier te laten beleven met zeilsport op de Cattenbroeker plas. Voor deelname is geen lidmaatschap vereist maar je moet wel een redelijk niveau zeilen hebben. De data van de wedstrijden staan hieronder en je kunt gewoon langskomen op de desbetreffende zondagmiddagen. Toegang is gratis.

Data (start 13:30 uur): nader te bepalen voor 2024

Zodra de data voor 2024 bekend zijn, zullen wij dit hier vermelden.

Duur: ongeveer 3 uur
Kosten: Geen – Meedoen is het belangrijkste!

Iedereen met zeilervaring in de Optimist mag meedoen. Aanmelden is niet nodig.

Woerdens Kampioenschap (WK) Optimist